Het is niet altijd makkelijk om positief te denken. De omstandigheden kunnen uitdagend zijn en je kunt je gestrest en uitgeput voelen, zeker als je een burn-out hebt. Vaak heb je dan al een lange weg afgelegd waarbij negatieve gedachten en overtuigingen je veel energie hebben gekost. Eenmaal op die weg is het niet altijd zo makkelijk om ze om te buigen in iets positiefs.
Positief denken wordt ook vaak verkeerd begrepen. Alsof je alles maar goed moet vinden en langs je af moet laten glijden. En doen alsof je er oké mee bent, terwijl dat niet zo is. Maar dat is niet positief denken, dat is ontkennen.
Positief denken wil zeggen dat je de situatie (de omstandigheden, maar ook je gevoelens) erkent zoals die is en bekijkt welke mogelijkheden je hebt om ermee om te gaan, om dan de beste daarvan te kiezen. Je kijkt naar wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat het je iets positiefs oplevert. En er is altijd iets positiefs te vinden, hoe klein ook!
Onze overtuigingen en manier van denken zijn niet van vandaag op morgen ontstaan. Het is als een paadje dat we al heel vaak bewandeld hebben. Een nieuw paadje aanleggen vergt inzicht en moed. Het betekent dat je het oude paadje, dat je zo goed kent, langzaam gaat verlaten om een nieuw en onbekend pad op te gaan. En het kan even duren om een nieuwe manier van denken, van dingen positief benaderen, aan te leren. Maar daarin schuilt een enorm potentieel. Het opent namelijk de deur naar het scheppen van meer positiviteit in je leven. En dat geeft je energie, die je in je burn-out hard nodig hebt. Je doet het dus voor jezelf. En tegelijkertijd heeft het een positief effect op je omgeving.
Acceptatie als basis voor positief denken
Om positief te kunnen denken is het noodzakelijk om de situatie te accepteren, dat wil zeggen te het erkennen te en aanvaarden. En ook hier geldt dat iets accepteren niet betekent dat je het allemaal maar goed moet vinden. Ik zie het eigenlijk meer als een bevestiging van dat wat is. Als je accepteert, dan laat je de weerstand die je ertegen hebt, los. Je verzet je er niet meer tegen. En dat geeft energie en ruimte voor meer rust en innerlijke vrede. En ook voor nieuwe mogelijkheden, mogelijkheden die je misschien eerder niet zag doordat je gefocust was op je weerstand en bezig was je te verzetten. Acceptatie geeft ruimte voor nieuwe mogelijkheden die jou bevrijden uit je negatieve gedachtenpatroon. En het laat je meer leven in het Nu.
In het boek De kracht van acceptatie beschrijft Ashley Davis Bush dit proces en zegt ze dat alles begint te veranderen als je bewust kiest voor acceptatie, de dingen nemen zoals ze zijn. Acceptatie van je omstandigheden, jezelf en de ander. Actieve acceptatie leid tot emotionele bevrijding.
Bang zijn en toch vertrouwen
Dat wil niet zeggen dat het nieuwe pad dan niet meer spannend kan zijn. Dat je dan nooit meer bang bent omdat je niet weet hoe het verder gaat. Maar als je accepteert kunnen angst en vertrouwen naast elkaar bestaan, waardoor je tòch stappen blijft zetten, ook als het spannend en uitdagend is.
Loslaten
Loslaten is als accepteren. Je laat los omdat je niet meer probeert om iets te veranderen. Loslaten is stoppen met je ergens tegen te verzetten en accepteren dat de situatie is zoals hij is. Het doet me denken aan en liedje van Whitney Houston, ‘It’s not right, but it’s okay, I’m gonna make it any-way’. Je hoeft het niet goed te keuren, maar accepteren helpt om positieve keuzes te maken vanuit een positieve mindset en je weg te vinden, op welk pad dan ook.